یزدانفر, ساره, شیری, قهرمان. (1395). نقش اجتماعی، موقعیت و مقام زن در شاهنامهی فردوسی و هزار و یک شب. فصلنامه علمی - پژوهشی پژوهش های ادبیات تطبیقی, 4(2), 177-201.
ساره یزدانفر; قهرمان شیری. "نقش اجتماعی، موقعیت و مقام زن در شاهنامهی فردوسی و هزار و یک شب". فصلنامه علمی - پژوهشی پژوهش های ادبیات تطبیقی, 4, 2, 1395, 177-201.
یزدانفر, ساره, شیری, قهرمان. (1395). 'نقش اجتماعی، موقعیت و مقام زن در شاهنامهی فردوسی و هزار و یک شب', فصلنامه علمی - پژوهشی پژوهش های ادبیات تطبیقی, 4(2), pp. 177-201.
یزدانفر, ساره, شیری, قهرمان. نقش اجتماعی، موقعیت و مقام زن در شاهنامهی فردوسی و هزار و یک شب. فصلنامه علمی - پژوهشی پژوهش های ادبیات تطبیقی, 1395; 4(2): 177-201.
نقش اجتماعی، موقعیت و مقام زن در شاهنامهی فردوسی و هزار و یک شب
1دانشجوی دکترای زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان
2دانشیار دانشگاه بوعلیسینا، همدان
چکیده
زنان در دو کتاب «شاهنامه فردوسی» و «هزار و یک شب»، نقشهای اجتماعی گوناگون، گاهی مثبت و گاهی منفی، به عهده دارند؛ نقش و جایگاه زن در این دو اثر تا حدودی متفاوت است. بیشتر حکایتهای هزار و یک شب، خلاف شاهنامه، با بیزاری از زنان آغاز میشود. در آغاز حکایتها، چنین به نظر میرسد که زن مغلوب است، ولی اینگونه نیست؛ او در پایان ماجرا با زیرکی زنانهای که به خرج میدهد، برنده میشود. این مقاله با روش توصیفی_ تحلیلی، جایگاه و نقش اجتماعی زنان در این دو اثر بزرگ را بررسی و با هم مقایسه کرده است. در این مقاله، بیشتر داستانهایی مطالعه شده که نقش محوری آنان را زنان خوب بر عهده دارند. نتایج این پژوهش گویای آن است که در افسانههای هزار و یک شب، خلاف شاهنامه، نقش زنان بیشتر منفی و گاهی آمیخته با خباثتهای شیطانی است.